Er zijn talloze games op de computer of op een gameconsole. (Online) gamen is ontzettend populair. Vandaar dat jongeren veel gamen na schooltijd. Het is voor deze jongeren een soort hobby en het biedt plezier. Helaas is het niet voor elke jongere een vrijetijdsbesteding. Sommige jongeren zijn erg verslaafd. Zij doen niet anders als in hun gamingstoel zitten en dagenlang gamen. Gameverslaving is een officiƫle verslaving en moet daarom zeer serieus worden genomen. Toch is het ook weer bewezen dat gamen goed voor je is. Wat zijn nu dus de voor- en nadelen van gamen? Ik heb het even opgezocht.
Voordelen van gamen
Uit onderzoek is gebleken dat je veel kunt leren van games. Zo leer je onder andere om goed te multi tasken. Iets wat in het dagelijks leven goed te pas kan komen. Ook leer je om je goed te concentreren en creatief na te denken. Ook heb je bij veel games strategisch inzicht nodig. Daarbij moet je snel kunnen beslissen. Dit zijn competenties die ook vaak in het bedrijfsleven van je worden gevraagd. Ook kun je communiceren met mensen over heel de wereld. Je praat via een headset met elkaar en soms zit je in een team met elkaar. Hierdoor moet je ook goed kunnen samenwerken. Je kunt dus middels gamen ook vrienden maken.
Nadelen van gamen
Helaas is gamen niet alleen maar leuk. Het kan namelijk erg verslavend werken. Gamen wordt dan een prioriteit. Al zijn of haar gedachten gaan dan uit naar de games. Hierdoor worden de sociale contacten, werk, school of sport verwaarloosd. Ook worden gamers die verslaafd zijn achterdochtig. Ze zoeken een excuus voor hun verslaving, waardoor ze vaak niet meer oprecht zijn. Er wordt dan vooral gelogen over gametijden. De persoonlijkheid veranderd hierdoor. Ook verwaarlozen verslaafde gamers hun gezondheid en persoonlijke hygiƫne. Daarnaast zijn sommige games erg gewelddadig, wat de gamers een verkeerd beeld kan geven.
Conclusie
Gamen is hartstikke leuk en gezellig, zolang het bij een vrijetijdsbesteding blijft. Ouders kunnen het beste een tijdslimiet zetten op het spelen van games. Ook kunnen zij hun kinderen pas toestemming geven om te gamen als al het andere belangrijke is gedaan, als huiswerk of trainingen. Daarnaast kunnen zij met hun kinderen overleggen waar hen interesse nog meer naar uitgaat. Een sport of hobby kan ervoor zorgen dat de jongeren minder achter het scherm zitten. Probeer als ouder te praten je kinderen en op te letten of er verschil is in gedrag, cijfers of sociale contacten. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Geef een reactie
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.